Ammattikorkeakoulussa opetustyötä tekevällä tunnistetaan helposti kolme
asiantuntijuuden roolia, jotka täydentävät toisiaan: asiantuntijuuteen
tarvitaan tieteenalatieto ja työelämän kokemustieto sekä kouluttajan
asiantuntijuuteen erityinen pedagoginen osaamisperusta. Tätä kombinaatiota
Katri Aaltonen on kuvannut Ammattikorkeakoulupedagogiikkaa 2 -teoksessa (2012) opettajan
pedagogisena tietoperustana.
Opettajan oma käsitys opettajuudesta ja opiskelijoista sekä tieto
siitä, millaiseen työelämään ja tehtävään ammattikorkeakoulu ja tämä tutkinto ovat
opiskelijoita kouluttamassa ovat tärkeässä osassa, kun tehdään valintoja, miten
opetusta toteutetaan käytännössä. Moni muistaa, että tästä käytettiin pedagogisessa koulutuksessa nimitystä käyttötieto. Kun toimintaympäristö muuttuu, käyttötiedoltakin odotetaan uutta.
Opintojaksosta riippumatta AMKissa
kyse on työelämävalmiuksien kasvattamisesta - teoreettisten, tiedollisten
ja sivistyksellisten tavoitteiden ohella. Opetustyössä on mahdollisuus ja
siihen sisältyy myös vastuu vaikuttaa opiskelijan ammattikuvan syntymiseen ja ammatti-identiteetin vahvistamiseen. Työelämätietoudesta, siis siitä työelämästä tietämisestä, mihin koulutamme väkeämme, on aina vain vahvemmin tullut osa ammattitaitoa AMK-opettajalle. Viime vuosina työelämässä opittua osaamista on opittu tunnistamaan ja arvioimaan, ja jos aiemmin on jo opetukseen tuotu käytännönläheisyyttä ja työelämäläheisyyttä, nyt mietitään ratkaisuja, joilla tutkinto-opiskelijan opintojen aikaista työtä voidaan opinnollistaa ja tuoda koulutus osaksi työn arkea ja arjen työn kehittämiseen. Uudenlainen ajattelu vaatii uutta osaamista ja uusia keinoja.
Opettajan työtä leimaa aina vain enemmän ohjauksellisuus ja yhteinen tekeminen. Pedagogiikassa yksi muutosta aiheuttava tekijä on digitaalisuuden läpileikkaava laajeneminen ja sitä kautta toimintaympäristön muutos. Kun siihen yhdistyvät uudet oppimisen tavat ja entistä yksilöllisemmät oppimispolut, en muista, että oman opettajuuteni aikana olisi yhtä paljon ollut ilmassa pedagogista puhetta asiasta, joka todella tapahtuu toimintaympäristön muuttuessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti