keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Opinnäytetyöt välittävät kuvaa monipuolisesta ja monialaisesta AMK-koulutuksesta

SAMKissa toteutettiin syksyn aikana opinnäytetöiden laatuun liittyvä sisäinen auditointi kesällä 2016 valmistuneista töistä. Sain olla yksi töiden lukijoista ja oli hienoa huomata, kuinka erilaisista aiheista ja kuinka hyviä töitä meillä tehdään eri koulutuksen aloilla.

SAMKin opiskelijoilla on käytössään hyvä opinnäytetyön ohje ja sen tukena opinnäytetyön asettelumalli, jota osataan hyvin hyödyntää. Ohje ja malli ovat myös kehittyneet jatkuvasti vuosien saatossa erityisesti opinnäytetyön kehittämisryhmän aktiivisen työn tuloksena.

Mutta oli myös kehittämiseen tähtääviä syitä, miksi sisäinen auditointi haluttiin tehdä. Opinnäytetyö on julkinen opiskelijan näyttö ammattikorkeakoulutuksen tuottamasta osaamisesta opintojen päättymisen vaiheessa. Opinnäytetyöt ovat helposti ja milloin tahansa kaikkien ulottuvilla   valtakunnallisessa Theseus-järjestelmässä. On luonnollista, että kouluttajaa kiinnostaa, millaisen kuvan ammattikorkeakoulun monialaisesta koulutuksesta ne antavat ja millaisia töitä meillä koko laajuudellamme tehdään. Halu oli myös oppia, mitä voisimme tehdä paremmin tai ehkä toisin.

Jotain myös opittiin.
Ensimmäisenä on tärkeää antaa tunnustus tekijöille ja ohjaajille hyvistä töistä. Niitä saamme vuosittain esille myös SAMKin omassa Osaaja-opinnäytetyökilpailussa.
Toisaalta kehittämiskohteitakin löytyi.
Ensimmäinen ja usein ainoaksikin jäävä luettava kokonaisuus on tiivistelmä, jonka tulisi yhdellä sivulla antaa kuva koko työstä tavoitteineen, menetelmineen ja tuloksineen. Siihen kannattaa panostaa. Totesimme myös, että menetelmäkoulutukseen on hyvä jälleen panostaa uudella innolla. Erilaisia töitä erilaisilla menetelmillä tehdään paljon, osaamista on paljon, osaaminen on hyvä vain saada yhteiseen jakoon entistä paremmin. SAMKin opinnäytetöille tehdään plagiaatintunnistustarkastus, kuten tapahtuu monessa muussakin korkeakoulussa. Lähdemerkintäkäytännöt ja siihen läheisesti liittyvä aihe plagiaatintunnistus kuuluvat myös tulevien koulutusten teemoihin.

Opinnäytetöihin kannattaa käydä tutustumassa Theseuksessa. Siellä näkee monipuolisen kirjon jo nyt, mutta opinnäytetyöt saavat myös uudenlaisia muotoja. Viime syksynä SAMKista valmistui ensimmäinen päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti